Verolift werkt met twee types aandrijvingen: de elektrische aandrijving en de hydraulische aandrijving. Bij een hydraulische aandrijving wordt de lift omhooggestuwd door oliedruk.
Elektrische aandrijvingen maken gebruik van een tractiesysteem. Onze elektrisch aangedreven liften worden opgedeeld in twee categorieën: de ‘gearless’ en de ‘geared’ elektrische aandrijving.
Gearless elektrische aandrijving
Onze meest toegepaste elektrische aandrijving is de gearless aandrijving. Dit type aandrijving maakt gebruik van een permanente magneetmotor en wordt gekenmerkt door het ontbreken van bewegende onderdelen (gearless). Deze technologie is intussen vrij gekend door haar toepassing in elektrische wagens. Een gearless aandrijving levert krachtige prestaties zonder lawaai te genereren. Dit vertaalt zich in een geruisloze liftervaring.
De lift beweegt zich zijdezacht voort en dankzij een geavanceerde frequentiesturing heeft ze ook een zeer grote stopnauwkeurigheid. Met andere woorden: de gearless liftaandrijving zorgt voor puur comfort. De gearless motor is bovendien ongeëvenaard op vlak van energiezuinigheid.
De voordelen van een gearless aandrijving
- Zeer laag stroomverbruik
- Muisstille motor
- Uiterst betrouwbare en duurzame technologie
- Vloeiende en zijdezachte rit met maximaal ergonomisch comfort
- Perfecte stopnauwkeurigheid ongeacht belasting
- Permanent gepositioneerde liftkooi op de gekozen verdieping
- Ook geschikt voor grote hoogte en groot aantal verdiepingen


Geared elektrische aandrijving
Het tweede type elektrische liftaandrijving is de ‘geared’ installatie. Hierbij wordt een aparte machinekamer gebruikt. Dit type aandrijving vind je voornamelijk bij de oudere lifttechnologie terug.
Verolift gebruikt deze aandrijving voornamelijk bij het moderniseren van bestaande liften in appartementsgebouwen. De aandrijving wordt gekenmerkt door een wormwieloverbrenging. Deze overbrenging verlaagt de snelheid van de motor naar de liftsnelheid. Bij oudere liften (20 tot 25 jaar oud) wordt dit type liftaandrijving aangestuurd in één of twee snelheden. Om de lift te laten stoppen wordt het toerental van de motor verlaagd en vervolgens uitgeschakeld, bij één snelheid is er zelfs geen verlaging van de snelheid waardoor de lift bruusk en onregelmatig stopt. Bij een liftmodernisering voorzien wij een compleet nieuwe geared aandrijving en voorzien wij de sturing van een geavanceerde frequentieregelaar zodat we maximaal comfort en minimaal energieverbruik kunnen garanderen.
Hydraulische aandrijving
Bij een hydraulische aandrijving komt de lift in beweging door oliedruk. Hierbij bestaat de aandrijving uit een motor met pomp, die vervolgens voldoende druk opbouwt en met behulp van een hydraulische kleppengroep en cilinder de liftkooi omhoog gaat ‘stuwen’. Wanneer de lift neerwaarts beweegt wordt de motor niet gebruikt, maar wordt met behulp van een klep op de kleppengroep de druk in de cilinder langzaam verminderd, waardoor de cabine door zijn eigen gewicht terug gaat dalen. De ophanging van de kooi wordt ofwel direct met de cilinder verbonden ofwel indirect verbonden via stalen hijskabels. Het gebruikte systeem hangt af van de hijshoogte, van de snelheid of
van het ontwerp.
De hydraulische aandrijving is niet zo geruisloos en biedt ook minder comfort dan zijn elektrische tegenganger, maar blinkt dan weer uit door zeer compacte maatvoeringen mogelijk te maken. Daarom gebruiken we dit type aandrijving bij Verolift vooral om met huisliften zeer plaatsbesparend te gaan werken in bepaalde privéwoningen.
De voordelen van een hydraulische aandrijving
- Zeer compacte maatvoering mogelijk
- Budgetvriendelijk
- Stopnauwkeurigheid door nivelleringssysteem
